Odontologia funcional
El número de pacients amb trastorns temporomandibulars està en augment. Aquest quadre disfunconal té una etiologia multicausal, però tot i així es pot afirmar que les més freqüents són les desarmonies oclusals, certs factors psicològics, traumes extrínsecs i mals hábits, masticació unilateral i posició al dormir, entre moltes altres.
La bona notícia és que la majoria de trastorns es poden curar seguint un procés de rehabilitació. Això és fonamental, ja que la posició músculo-esquelètica estable de les articulacions temporomandibulars només es pot mantenir quan està en harmonia amb una situació oclusal estable. En altres paraules, per què desaparegui el dolor qeu poden provocar aquestes disfuncions, s'ha de recuperar una oclusió cómode.
Els trastorns funcionals de l'aparell masticatori inclouen qualsevol alteració en la relació de les dents amb les seves estructures, ja sigui el maxil·lar, la ATM o els músculs, així com la inervació i la vascularització dels teixits.
La ATM i els músculs mastegadors tenen una importància fonamental a l'hora de comprendre le funcions de les dents, ja que ambdós aparells treballen en estreta relació per mantenir l'equilibri de tot el sistema bucal. És per això que a través del diagnòstic sobre les seva aportació al sistema, s'analitzen les posibles disfuncions que pot presentar el pacient.
La funció de l'ATM depèn de la informació propioceptiva del lligament periodontal, mucosa bucal i oclusió. La oclusió és el factor determinant del moviemtn mandibular. Segons el tipus d'estímul, o sigui, segons el programa oclusal del pacient, si la resposta és normal existiran patrons de masticació, deglució i fonació normals. Si la resposta és patològica, apareixerà un síndrome de disfunció cránelo-mandibular, és a dir, un conjunt comlexe sintomàtic derivat de trastorns funcionlas que alterne alguns o varis dels components del sistema masticatori. A més a més, també poden alterar estructures associades, o ambdues coses alhora.
Per aquests motius, a més de molts altres, és molt important parar una atenció meticulosa a tots els elements que intervenen en l'aparell masticatori, ja sigui per a rehabilitar disfuncions, evitar-les o frenar la seva degradació.